Een vak apart

Het schrijven van webteksten is een vak apart. Het kent zo haar eigen wetmatigheden. Dat heeft onder meer te maken met de manier waarop we informatie verwerken via het beeldscherm. Vergeleken met van papier, vereist dit meer inspanning en tijd. We 'scannen' websites in eerste instantie vluchtig. Er is dus behoorlijk wat verleidingskunst nodig om de aandacht van de lezer vast te houden. Ik geef je een inkijkje in 'mijn keuken' en sta met je stil bij de belangrijkste aandachtspunten bij het schrijven van webcontent.


Wie heb je voor ogen met jouw website? Breng jouw doelgroep goed in kaart. Wat is hun behoefte of wat moeten zij op de site kunnen vinden? Hoe gemakkelijk of vlot is de door hen gewenste informatie te vinden op jouw site? We leven nu eenmaal in een snelle of zo je wilt, gehaaste wereld. Onderzoek toont aan dat internetbezoekers binnen een paar seconden beslissen of de website interessant genoeg is om verder te bekijken. De eerste indruk is dus doorslaggevend. Zorg daarom voor een visueel aantrekkelijke site met overzichtelijke, duidelijke en relevante informatie.

Wat wil je bereiken met jouw site? De uitstraling van jouw merk versterken? Meer poducten of diensten verkopen? In contact komen met je (potentiële) klanten? De bezoekers informeren of misschien inspireren?

Hou dat doel bij het schrijven scherp voor ogen en sla geen onnodige zijpaden in. Vermoei de lezer niet met onnodige uitwijdingen of jargon. Wat je doel ook is, de website is jouw uithangbord of visitekaartje. Zorg er daarom voor dat het de juiste sfeer en kwaliteit uitstraalt. Dat bereik je met goede foto's (we zijn visueel ingesteld), een logische indeling, doordachte en goed gedoseerde teksten.

Vermijd taalfouten! In taalkundig opzicht knullige sites worden automatisch als minder betrouwbaar en niet deskundig beschouwd.

Hoe kom je aan goede webcontent? ‘Tekstschrijvers kosten geld en ik kan zelf best aardig schrijven’. Een veelgehoorde reden van (kleine) ondernemers om zelf aan de slag te gaan met hun website. Toch leidt dit maar al te vaak tot frustratie en matige resultaten.

'Had ik je maar eerder ingeschakeld Ruud', krijg ik regelmatig te horen. Goed schrijven kost meer tijd dan je misschien denkt. Tijd die jij beter kunt besteden aan waar je in uitblinkt: lekker koken, iets managen, renpaarden fokken, huizen bouwen, tulpen kweken... Ongetwijfeld praat je daar met veel passie over. Er goed over schrijven is heus een vak apart!leffers teksten is aangesloten bij tekstnet, beroepsvereniging voor tekstschrijvers