De juiste woorden vinden

Een toespraak tijdens een uitvaart is zeer waardevol. Het is een eerbetoon aan de overledene en draagt bij aan de verwerking van het verlies. Het schrijven ervan kan echter een flinke opgave zijn. Hoe verwoord je een verlies, dat je nauwelijks kunt bevatten? Hoe filter je een mooi, troostrijk verhaal uit de vele gevoelens en herinneringen?
Je kunt het maar één keer doen, de juiste woorden hiervoor vinden. Ik help je er graag bij.


Zelf eerste opzet schrijven

Je kunt in eerste instantie zelf aan de slag gaan met het schrijven van een concepttekst. Anders gezegd: je bedenkt wat je met anderen wilt delen en schrijft een eerste, globale opzet. Daar ga ik vervolgens mee aan de slag. Het resultaat: een mooie persoonlijke en samenhangende toespraak, die fijn is om te lezen en te beluisteren.


Uitbesteden

Een goede toespraak schrijven, dat is niet iedereen gegeven. Ik neem die zorg graag uit handen en schrijf ik een mooie toespraak voor je. Een toespraak die treffend verwoordt wat je wilt overbrengen..
Hoe gaan we in dit geval te werk?
We spreken elkaar (vanwege COVID-19) telefonisch of via videochat. Hierbij moet je op een uur tot anderhalf uur rekenen. Ik verzamel tijdens dit gesprek zoveel mogelijk relevante informatie. Binnen 24 uur ontvang je van mij een e-mail met de concepttekst. Ik vraag je dan deze kritisch te lezen. Aan de hand van jouw reactie (of die van anderen), werk ik verder aan de tekst. Tot jij helemaal tevreden bent!


Meerdere toespraken

Zijn er meerdere sprekers, dan is het belangrijk om de toespraken enigszins op elkaar af te stemmen. Desgewenst bestudeer ik de verschillende (concept)teksten en pas deze in overleg zodanig aan, dat herhalingen worden voorkomen en de toepraken inhoudelijk en in omvang op elkaar zijn afgestemd.