Wat is tekstverbetering
Tekstverbetering (of redigeren) is het grondig controleren en aanpassen van teksten. Daarbij gaat het niet alleen om de spelling en grammatica, maar ook om de opbouw en structuur van de tekst. Het doel: een foutloze, logische en prettig leesbare tekst. Een tekst bovendien die jouw doelgroep aanspreekt.

Tekstverbetering loont
Taalkundig zwakke teksten hebben een negatief effect op de reputatie en geloofwaardigheid van bedrijven en organisaties. Verschillende studies, zoals die van Harm (2008) en Ooms (2019) tonen dat aan. Een website met taaltechnisch zwakke teksten is ook nog eens minder vindbaar. Zoekmachines als Google beoordelen matig geschreven websites namelijk als ondermaats en geven ze automatisch een lage ranking. Zorg dat jouw bedrijfsuitingen taaltechnisch in orde zijn. Dat leidt tot meer lezers, reactie en conversie (transacties). Anders gezegd: tekstverbetering loont!


Controleren

Ik ben niet onpartijdig, maar zelf je tekst controleren is lastig. Tijdens het schrijfproces ontstaan namelijk blinde vlekken voor de onvermijdelijke fouten. Laat daarom in elk geval ook een ander kritisch naar jouw tekst kijken.
Nog een paar tips, voor het geval je het verbeteren in eigen hand houdt:
1. Hou het kort en bondig. Schrap herhalingen, knip lange zinnen op en vermijd moeilijke woorden en onnodig jargon.
2. Zorg voor een logische opbouw. Vermijd onnodige uitwijdingen en geef de lezer snel wat hij of zij zoekt.
3. Vermijd taalfouten. Vertrouw niet uitsluitend op de spellingcheck van het tekstprogramma. Die kan er soms flink naast zitten. Pak er bij twijfel een woordenboek bij of check via deze site.

Meer zekerheid
Wil jij zeker weten dat jouw teksten goed en doelmatig zijn? Neem contact met me op en samen bekijken we de mogelijkheden. Je kunt jouw tekst ook direct naar mij e-mailen. Ik laat je binnen enkele dagen weten wat de globale verbeterpunten zijn en wat het kost om die door mij te laten aanpassen.


meer weten?

vragen kost niets!


Eenvoud is niet het kenmerk van de beginnende schrijver. Het is de duur bevochten stempel van de meester.

Godfried Bomans, schrijver 1913-1971