Tekstschrijven is een vak
De schriftelijke informatie van ambtenaren aan de Tweede Kamer is vaak zo ondermaats, dat het de besluitvorming hindert. Burgers kunnen (volgens onderzoek van het Taalcentrum-VU) dikwijls geen touw vastknopen aan de overheidsinformatie die zij krijgen voorgeschoteld.

Een onderzoek van Josh Bernoff wijst uit dat bedrijven schade lijden als gevolg van slechte teksten. Hij interviewde 547 zakenmensen, die gemiddeld 25,5 uur per week kwijt zijn aan het lezen van e-mails, verslagen of vakliteratuur. Van de geïnterviewden geeft 81% aan onnodig veel tijd te verdoen met slecht geschreven teksten. De belangrijkste klacht betreft de omvang van de teksten. Andere struikelblokken zijn een gebrek aan structuur, helderheid, precisie en onnodig jargon.

'Tekstschrijvers kosten geld en ik kan zelf best aardig schrijven'. Een veelgehoorde reden van ondernemers om geen tekstschrijver in te schakelen en zelf aan de slag te gaan. Toch leidt dat maar al te vaak tot frustraties. Het goed en bondig formuleren kost vaak meer tijd dan gedacht. Tijd die je beter kunt besteden aan waar jij goed in bent: jouw vak. De Duiste filosoof Schopenhauer (1788-1860) zei niet voor niets: 'Niets is moeilijker dan belangrijke gedachten zo uit te drukken dat ieder mens ze begrijpt.' Een tekstschrijver is daar bedreven in. Heb je behoefte aan teksten met impact? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan of bel even om de mogelijkheden te bespreken.


Esther van der Kort, loopbaanadviseur


"Ruud heeft me als interviewer, schrijver en redacteur uitstekend geholpen bij het door mij geleide project 'duurzame inzetbaarheid'. De artikelen die hij in dat kader schreef worden goed ontvangen en zetten aan tot nadenken. Ruud verzorgde de redactie voor ons eindrapport. Dankzij hem werd complexe materie begrijpelijk en aantrekkelijk om te lezen."