Interviews

'Een interview is een moment van ongewoon goed contact', las ik ergens. Ik ben het daar helemaal mee eens. Al jarenlang verzorg ik interviews en dat zijn steevast interessante ontmoetingen. Het interviewen ligt mij om verschillende redenen goed. Vanuit mijn achtergrond (als trainer en ontwikkelingscoach) ben ik getraind in goed luisteren en het stellen van vragen. Mijn belangrijkste 'wapen' is echter mijn oprechte interesse in de ervaringen en belevenissen van anderen.

Naast oprechte belangstelling, heb je als interviewer een scherpe pen nodig. Ik haal de essentie uit het gesprek en verwerk dat tot een lezenswaardige tekst. Daarbij hou ik de beoogde lezer goed voor ogen. Het artikel moet hem of haar uiteraard kunnen boeien. Het feit dat we sociale, nieuwsgierige wezens zijn, verklaart dat we graag interviews lezen.
Daarom is een interviewartikel een aantrekkelijk onderdeel voor (bijvoorbeeld) een website, intranet, jaarverslag, brochure of krant. Wil je lezers boeien, denk dan dus aan de publicatie van interviews.


Levensverhalen
Interviews zijn ook uitermate geschikt voor het (laten) opschrijven van levensverhalen. Misschien heb je het jezelf of een van je (groot)ouders wel eens horen zeggen: 'Ik zou er een boek over kunnen schrijven...' Helaas komt dat er bij de meesten van ons niet van. En dat is zonde. Onze levenswandel, opvoeding, belangrijke ontmoetingen, de hindernissen, cruciale beslissingen, de liefdes in ons leven: het vormt ons persoonlijke verhaal. Dat is beslist de moeite waard om vast te leggen en door te geven. Meer weten?


Voorbeeld-interviews

Oliemannetjes worden we genoemd
Laat mij buiten mijn ding maar doen
In de buurt
Beschermende factoren
Volg je hart
Wij millenials gaan soms krampachtig om met het thuiswerken
Een warm bad
Het levert veel op
Uitgaan van wat kan
Verrassend leuk
Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven

interesse?

OVERLEGGEN KAN ALTIJD!


Belastingdienst
leuke teksten over jullie kan ik niet schrijven
wel gemakkelijke

Loesje