ELKE MAAND EEN BLOG

Verlegenheid
Een paar dagen geleden vroeg een opdrachtgever waarom ik zo weinig blogs op mijn website heb staan. Enigszins in verlegenheid gebracht, antwoorde dat ik naar waarheid dat ik graag blogs schrijf, maar er domweg niet aan toe kom. Dat heeft twee redenen. Blogs schrijven voelt niet als werk, terwijl mijn arbeidsethos dicteert dat opdrachten voorgaan. Daarnaast speelt gemakzucht een rol. Als tekstschrijver krijg ik de onderwerpen op een presenteerschaal aangeleverd. Ik vrees dat dit me een beetje lui maakt, als het gaat om het zelf bedenken van een onderwerp. Het gevolg is dat er maanden voorbijgaan zonder een blog geschreven te hebben.

Belofte
Dat ik niet aan aan het schrijven van blogs toekom, dat wringt. Temeer omdat ik anderen regelmatig wijs op de voordelen van bloggen. Zoals het feit dat het verlevendigen en actualiseren van je website door middel van blogs je website interessanter maakt voor de zoekmachines. Daarom mijn belofte voor 2023. Voortaan schrijf ik elke maand een nieuwe blog op mijn website. Klinkt stoer, maar hoe ga ga ik hiervoor zorgen? Hieronder mijn aanpak. Doe je voordeel ermee!

Van moeten naar mogen
De eerste verandering die ik doorvoer heeft met mijn mindset te maken. Tot nu toe werd ik geplaagd door de gedachte: ‘Ik moet hoognodig een blog schrijven!’ Het dwingende gevoel dat daarmee gepaard gaat, is killing voor mijn motivatie. Daarom mag ik voortaan blogs schrijven. Geen verplichting; wel een leuke manier om ideeën en ervaringen te delen.


Regelmaat

Natuurlijk moet ik nog even wennen aan de nieuwe mindset. Daarom plan ik voortaan een dag in de maand voor het schrijven van een blog voor mijn website. Op die dag werk ik niet aan opdrachten en neem ik royaal de tijd om mijn kennis, ervaringen en enthousiasme te verwoorden en met de bezoekers van mijn website te delen.


Verzamelen
Regelmatig hoor, zie of lees ik iets dat me inspireert en waarvan ik denk: ‘Daar zou ik een blog over kunnen schrijven’. Om het daarna snel weer te vergeten… Daarom gebruik ik nu een boekje waarin ik zulke onderwerpen noteer.
Zoals:
- To blog or not to blog...
- De zin en onzin van bloggen
- Jip-en-janneketaal: hoe eenvoudig of toegankelijk moet (geschreven) taal zijn?
- Nederlandse liedteksten onder het vergrootglas

Scheelt straks een hoop geprakkiseer.review