EEN GOED VERHAAL

Ik ben een fervent lezer en liefhebber van romans, maar lang niet elk boek weet mij te bekoren. Dat heeft met mijn ongeduldige karakter te maken, maar evenzeer met andere factoren. Ik kom hier zo op.

Regelmatig hou ik een boek al na een of twee hoofdstukken voor gezien. Meestal beland het dan op een stapeltje voor de kringloop. Vertrouw ik niet helemaal op mijn snelle oordeel, dan gaat het werk terug de boekenkast in. Om het ooit nog eens te proberen.

Een afgelopen dagen heb ik ‘Nooit ziek geweest’ van Nico Dijkshoorn al na een paar bladzijden naar de kringloopstapel verbannen. De beroemde verhalenbundel ‘Dame met het hondje’ van Tjechov, dat ik hierna probeerde, verhuisde al ras terug naar de boekenkast.

Dit heeft me aan het denken gezet. Waarom pakken honderden boeken me wél (lezen is een soort van ademen voor me) en andere niet? Waarom heb ik nog nooit een boek van, pak ‘m beet, Van Dis of ’t Hart voortijdig weggelegd?

Wat kan ik hiervan leren als tekstschrijver?

Ik ben vast en zeker niet de enige ongeduldige lezer. Een verhaal of tekst moet de lezer daarom bij de lurven vatten! Doorslaggevend daarbij is volgens mij (in willekeurige volgorde):

  • Boeiende thematiek: Spreekt het onderwerp of verhaal de lezer genoeg aan?
  • Fijne schrijfstijl: Leest het prettig en valt er genoeg te genieten qua zinsopbouw en woordkeuzen?
  • Opbouw: Is het logisch ingedeeld (of is het een brij)?

Tussen deze drie factoren moet een zekere balans zijn. Met een pakkend onderwerp alleen komt de schrijver er niet en hetzelfde geldt voor de stijl en dosering.

Gisteren las ik ‘Kathy’s dochter’ van Tim Krabbé uit. Ik had het gekregen en koesterde vanwege het thema - middelbare man, verhouding met dochter van jeugdliefde - geen hoge verwachtingen. Als gezegd, ik las het desondanks uit. Krabbé pakte me helemaal in met dit verhaal. Afgezien van de ongeloofwaardige seksuele uitspattingen van de zevenenvijftigjarige hoofdpersoon, trof het boek me zeer. Het voerde me terug naar de eerste verliefdheden in mij jeugd. Kortom, ik werd geraakt en dat is precies wat een verhaal of tekst moet doen!