BOOMER WOORD VAN 2019

‘Boomer' is door de Dikke van Dale uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2019. Eerdere ‘winnaars’ als ‘blokkeerfries’ en ‘sjoemelsoftware’ kon ik gemakkelijker plaatsen, omdat ze duidelijk verwezen naar opvallende nieuwsfeiten. Welk nieuws heb ik in verband met ‘boomer’ gemist?


Ok boomer

Het zal mij niet gebeuren dat ik een populair woord niet ken. Snel opgezocht dus. ‘Boomer’ of eigenlijk ‘ok boomer’ blijkt jongerentaal te zijn om een ouder iemand in te peperen dat hij er fossiele denkbeelden op na houdt. De (Amerikaans-Engelse) uitdrukking is populair geworden via de sociale media. Het zegt zoveel als: ‘Hou eens op met dat gezeur, ouwe.’ Of: 'Ik kan het je wel uitleggen, maar die verkalkte hersencellen van jou vatten dat niet.' Een fragment dat viraal ging op sociale media is dat van de 25-jarige politica Chlöe Swarbrick. Zij sprak in het parlement in een debat over klimaatverandering en benadrukte het belang van een oplossing voor haar generatie. Toen ze werd geïnterrumpeerd door een oudere parlementariër, was haar reactie: 'Oké boomer....'.


Waarom Engels?

Taalkundig is een woord als ‘boomer’ nauwelijks interessant als je het mij vraagt. Het woord is afgeleid van een bestaande term en dus niet verrassend of vernieuwend. Daar zou je tegenin kunnen brengen dat taal een weergave is van wat er speelt in de maatschappij. Vanuit dat oogpunt is boomer misschien wel een logische keuze. Verschillende generaties botsten nu flink, als het gaat om grote thema’s als het milieu. Desondanks vind ik ‘boomer’ een zwaktebod. Als gezegd niet nieuw en vooral saai. Er zijn genoeg Nederlandse woorden die minstens zo actueel zijn, maar bovendien een stuk spannender. Wat te denken van bijvoorbeeld ‘vliegschaamte’, ‘klimaatspijbelaar’ of ‘fietssnelweg ‘?


Winkelhieren

Van Dale organiseert ook een verkiezing in België. Daar werd 'winkelhieren' tot woord van het jaar verkozen. Dat is je boodschappen doen bij lokale middenstanders en bedrijven. Goed voor milieu en leefbaarheid van dorp of stad. 'Klimaatspijbelaar' stond bij onze zuiderburen op de tweede plek, gevolgd door 'egelwegel': een doorgang voor de egeltjes tussen twee tuinen. Lief toch!review