De taal is een kameleon

De taal is een kameleon. Hij verandert waar je bij staat. Verloedering volgens preciezen. Natuurlijke aanpassing volgens rekkelijken.

Een goed verhaal


Snoeien

Memphis

Het dagboek van meneer L

DE KRACHT VAN HET INTERVIEW – JANUARI 2020

Ik interview regelmatig medewerkers van bedrijven en organisaties. Ik vind het leuk om een mooi gesprek in een aansprekend artikel te verpakken. Het is een geschikte manier om ervaringen van collega’s te delen, maar ook nuttig om de buitenwereld kennis te laten maken met je bedrijf. Vijf redenen waarom interviews nuttig zijn.

HAIKU OP STRAAT – NOVEMBER 2019

De ogenschijnlijke eenvoud van de haiku spreekt me zeer aan. Met een beperkt aantal lettergrepen wordt een zintuigelijke beleving kernachtig en toegankelijk beschreven. Je treft ze gelukkig steeds vaker aan in het straatbeeld, die pareltjes.

DE JUISTE TEKSTSCHRIJVER VOOR JOUW OPDRACHT – APRIL 2021

Waarom vertrouwen opdrachtgevers mij hun opdrachten toe? Ik heb het ze nooit gevraagd. Misschien moet ik dat alsnog doen. Hoe kiezen opdrachtgevers überhaupt uit meer dan 6000 (las ik ergens) tekstschrijvers. Ik geef je een paar dingen mee waarop je volgens mij op moet letten.

FOUTLOZE TEKSTEN - APRIL 2020

Communicatie met je klanten is een belangrijk onderdeel van het zelfstandig ondernemen. Effectief en foutloos schrijven van webteksten is essentieel. Toch?

Je hoeft niet veel websites te bekijken om te concluderen dat veel ondernemers het niet zo nauw nemen met de taal. Betreft het een bekende van me, dan wil ik er daar nog wel eens een punt van maken. Meestal worden mijn taaladviezen in dank aanvaard, maar het gebeurt ook dat men er de schouders over ophaalt. De vorm doet er niet toe, zolang de boodschap maar overkomt, is dan het standpunt. Op het eerste gezicht weinig tegenin te brengen, ware het niet dat matige teksten bezoekers afschrikt.

BOOMER WOORD VAN 2019 – DECEMBER 2019

‘Boomer' is door de Dikke van Dale uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2019. Eerdere ‘winnaars’ als ‘blokkeerfries’ en ‘sjoemelsoftware’ kon ik gemakkelijker plaatsen, omdat ze duidelijk verwezen naar opvallende nieuwsfeiten. Welk nieuws heb ik in verband met ‘boomer’ gemist?

HET LEVENSVERHAAL VAN JE OUDERS – MAART 2020

Psycholoog Ernst Bohlmeijer onderzocht de effecten van levensverhaal-interviews bij ouderen. Bohlmeijer: ‘Ouders vinden het belangrijk dat er aandacht is voor hun verhaal. Ze willen dat het wordt bewaard voor het nageslacht. Ouderen geven aan dat de levensverhaal-interviews hun bewuster maken van de positieve elementen in hun leven. Verrassend was dat de kinderen van geïnterviewde ouderen minstens zo enthousiast zijn. Zij geven aan meer zelfinzicht te krijgen, omdat ze beter begrijpen hoe zij gevormd zijn.'

HOE COVID-19 DE TAAL VERANDERT – MAART 2021

De tweede coronalente is een feit. Ieder voorjaar bezorgen de pollen in de lucht mij tranende ogen en een loopneus. Medicijnen helpen een beetje, maar hebben helaas geen vat op het bijverschijnsel niesschaamte.