In 4 stappen naar betere tekst

Coaching kent veel gedaanten. Zelf werkte ik zo’n vijftien jaar als coach voor trainers in de justitiële sector. Vanuit die functie maakte ik de overstap naar mijn huidig bestaan als tekstschrijver. Een stap die me uitermate goed bevalt.

En toch… mis ik iets…

Het leuke en bevredigende aan mijn vorige baan als coach was, dat ik anderen kon helpen om - op eigen kracht - hobbels te overwinnen, te groeien en zelfvertrouwen op te bouwen.

Ik heb besloten dat (opnieuw) te gaan doen, maar nu in de rol van schrijfcoach!

De meeste mensen kunnen schrijven. Overtuigend en aantrekkelijk schrijven, dat is andere koek. Een boodschap goed overbrengen kan een eenzame worsteling zijn. Maar dat hoeft het niet te zijn… Ik fungeer graag als je persoonlijke schrijfcoach en help je als je vastloopt of je schrijfvaardigheid wilt verbeteren.

Hoe?

1. Mail jouw tekst naar info@leffersteksten.nl

2. Ik bestudeer jouw tekst uitgebreid. Ik kijk naar de opbouw, stijl, taalgebruik, begrijpelijkheid en aantrekkelijkheid van de tekst.

3. We nemen de tekst samen door (m.b.v. videochat) en aan de hand van mijn tips bespreken we de verbetermogelijkheden.

4. Jij gaat aan de slag met de besproken verbeterpunten. Hierna stuur je me de verbeterde versie. Via de mail geef ik opnieuw feedback en mogelijk nog enkele tips om de tekst op details verder aan te scherpen.

Meer informatie vind je hier.

Lees meer

Hoe corona de taal verandert (of, zo je wilt, besmet)De tweede coronalente is een feit. Zoals elk voorjaar bezorgen de pollen in de lucht me tranende ogen en een loopneus. Druppels en pillen helpen een beetje, maar op het bijverschijnsel niesschaamte hebben ze helaas geen vat. Vanmorgen nog proestte ik pardoes in de richting van een winkelverkoopster. Het was natuurlijk geen gericht spuugschot, maar het snotterscherm bleek geen overbodigheid. De verwijtende blikken van de klanten in de rij achter me prikten in mijn rug.

Ik schaamde me diep over mijn gebrek aan niescontrole en dacht na over een vrijwillige leeftijdsquarantaine. Mijn boodschappen zouden uitsluitend nog contactloos worden bezorgd. Wellicht zou het eenzaamheidsvirus me in de greep krijgen, maar liever dat dan door het leven te moeten als coronaspuuger.

Op weg naar huis dacht ik aan het winkelmeisje, dat later tot de generatie van coronials gerekend zou worden. In gedachten zag ik haar tijdens de coronavrijmibo foeteren over een coronacrimineel, die haar moedwillig probeerde te besmetten.   

‘Wat me vanmorgen weer overkwam… Staat er zo’n coronatokkie, je weet toch, met zo’n quarantainepens in de fatsoenrij. Weet je wat ie deed, die covidioot… Zo’n bossnuiver, je weet toch… Die niest me vol in mijn bakkes! Dat was geen druppelcontact maar een druppeltsunami. Die nieshufter bezorgde me zowat een zorginfarct. Mijn coronakapsel helemaal in de war! Ik denk, nu ben ik besmet, dus dat wordt quarantinderen de komende weken. Had je eerst die hamstertokkies en die pleerolgekte in je winkel, word je nu belaagd door zo’n coronacrimineel. Waar is de anderhalvemeterpolitie als je ze nodig hebt? Als ik pech heb ben ik nu aan de beurt voor de beademingsmachinemalaise. Lig ik aan de slangen en worden mijn billen gewassen door de zorghelden. Allemaal door zo’n coronalul! Als het een beetje tegenzit kun je lekker bij me komen raamzwaaien. Zijn we lekker mee… Die coronaboetes, die moeten ze opschalen. Da’s het enige dat werkt bij die viruswappies. Ik loop me weer flink op te winden, dat merk je wel. Weet je, ik heb ook zo’n huidhonger… Misschien ben ik wel toe aan een coronababy…’    

Lees meer

De juiste tekstschrijver voor je opdracht

Waarom vertrouwen opdrachtgevers mij hun opdrachten toe? Ik heb het ze nooit gevraagd. Misschien moet ik dat alsnog doen. Hoe kiezen opdrachtgevers überhaupt uit meer dan 6000 (las ik ergens) tekstschrijvers. Ik geef je een dingen mee waarop je volgens mij op moet letten.

Lees meer

# Foutloze webteksten

Communicatie met je klanten is een belangrijk onderdeel van het zelfstandig ondernemen. Effectief en foutloos schrijven van webteksten is essentieel. Toch?

Je hoeft niet veel websites te bekijken om te concluderen dat veel ondernemers het niet zo nauw nemen met de taal. Betreft het een bekende van me, dan wil ik er daar nog wel eens een punt van maken. Meestal worden mijn taaladviezen in dank aanvaard, maar het gebeurt ook dat men er de schouders over ophaalt. De vorm doet er niet toe, zolang de boodschap maar overkomt, is dan het standpunt. Op het eerste gezicht weinig tegenin te brengen, ware het niet dat matige teksten bezoekers afschrikt.

Lees meer

#Het levensverhaal van je ouders

Psycholoog Ernst Bohlmeijer onderzocht de effecten van levensverhaal-interviews bij ouderen. Bohlmeijer: ‘Ouders vinden het belangrijk dat er aandacht is voor hun verhaal. Ze willen dat het wordt bewaard voor het nageslacht. Ouderen geven aan dat de levensverhaal-interviews hun bewuster maken van de positieve elementen in hun leven. Verrassend was dat de kinderen van geïnterviewde ouderen minstens zo enthousiast zijn. Zij geven aan meer zelfinzicht te krijgen, omdat ze beter begrijpen hoe zij gevormd zijn.'

Lees meer

Leffers Teksten is aangesloten bij Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstschrijvers