Een paar dagen geleden vroeg een opdrachtgever waarom ik zo weinig blogs op mijn website heb staan. Enigszins in verlegenheid gebracht, antwoorde dat ik naar waarheid dat ik graag blogs schrijf, maar er domweg niet aan toe kom.

Wed, 04 January


Tik je ‘storytelling’ in als zoekwoord, dan geeft Google maar liefst 306.000.000 resultaten (in 0,38 seconden). Niet overdreven om te zeggen dat storytelling een hype is. Op zowat elke website over marketing wordt uitgelegd dat verhalen vertellen dé manier is om een product op de kaart te zetten. Ze hebben een punt.

Tue, 12 July


De taal is een kameleon. Hij verandert waar je bij staat. Verloedering volgens preciezen. Natuurlijke aanpassing volgens rekkelijken.
Na-apen, om nog even bij de dieren te blijven, is de smeerolie van de taalverandering. Hoor je een nieuwe term vaak genoeg, dan wordt het ongemerkt deel van je vocabulaire.

Thu, 21 April


Ik ben een fervent lezer en liefhebber van romans, maar lang niet elk boek weet mij te bekoren. Dat heeft met mijn ongeduldige karakter te maken, maar evenzeer met andere factoren.

Wed, 09 March


Bestaat zoiets als een perfecte tekst? Vanmorgen herlas ik een oud stukje tekst van me. Ik zag een paar verbeterpuntjes en schrapte een paar overbodige woorden. Met een kleine ingreep bekte één van de zinnen net wat beter.


Mon, 21 February


Joelend rent Memphis op zijn ploeggenootjes af. Zijn armpjes scheren als de vleugels van een concorde door de lucht. Dan draait hij ineens honderdtachtig graden om zijn as.

Mon, 21 February


Ik begon wel eens eerder aan een dagboek, maar de drang om belevenissen en diepzinnige gedachten vast te leggen, vervloog steeds voor ik goed en wel op gang kwam. Vandaag kwam ik tot het inzicht dat een dagboek, athans in mijn geval, beslist een doel moet hebben.

Thu, 17 February


Communicatie met je klanten is een belangrijk onderdeel van het zelfstandig ondernemen. Effectief en foutloos schrijven van webteksten is essentieel. Toch?

Tue, 30 November


De ogenschijnlijke eenvoud van de haiku spreekt me zeer aan. Met een beperkt aantal lettergrepen wordt een zintuigelijke beleving kernachtig en toegankelijk beschreven. Je treft ze gelukkig steeds vaker aan in het straatbeeld, die pareltjes.

Tue, 30 November


Psycholoog Ernst Bohlmeijer onderzocht de effecten van levensverhaal-interviews bij ouderen. Bohlmeijer: ‘Ouders vinden het belangrijk dat er aandacht is voor hun verhaal. Ze willen dat het wordt bewaard voor het nageslacht. Ouderen geven aan dat de levensverhaal-interviews hun bewuster maken van de positieve elementen in hun leven. Verrassend was dat de kinderen van geïnterviewde ouderen minstens zo enthousiast zijn. Zij geven aan meer zelfinzicht te krijgen, omdat ze beter begrijpen hoe zij gevormd zijn.'

Tue, 30 November


De tweede coronalente is een feit. Ieder voorjaar bezorgen de pollen in de lucht mij tranende ogen en een loopneus. Medicijnen helpen een beetje, maar hebben helaas geen vat op het bijverschijnsel niesschaamte.

Tue, 30 November


‘Boomer' is door de Dikke van Dale uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2019. Eerdere ‘winnaars’ als ‘blokkeerfries’ en ‘sjoemelsoftware’ kon ik gemakkelijker plaatsen, omdat ze duidelijk verwezen naar opvallende nieuwsfeiten. Welk nieuws heb ik in verband met ‘boomer’ gemist?

Tue, 30 November

Ik interview regelmatig medewerkers van bedrijven en organisaties. Ik vind het leuk om een mooi gesprek in een aansprekend artikel te verpakken. Het is een geschikte manier om ervaringen van collega’s te delen, maar ook nuttig om de buitenwereld kennis te laten maken met je bedrijf. Vijf redenen waarom interviews nuttig zijn.

Tue, 30 November


Waarom vertrouwen opdrachtgevers mij hun opdrachten toe? Ik heb het ze nooit gevraagd. Misschien moet ik dat alsnog doen. Hoe kiezen opdrachtgevers überhaupt uit meer dan 6000 (las ik ergens) tekstschrijvers. Ik geef je een paar dingen mee waarop je volgens mij op moet letten.

Tue, 30 November